Pórkový koláč

Slané koláče a všechny možné druhy francouzských quichů mám moc ráda. Obzvlášť teď v zimě, kdy takový čerstvě upečený koláč, krásně zahřeje a ještě se do něj, jako náplň hodí různé druhy sezónní zeleniny. Zkuste si upéct tuhle základní pórkovou verzi

Celozrnné vánoční stromečky

Vánoce prostě k smrti miluji a cukroví k nim prostě patří. Takže jako každý rok volím aspoň zdravější varianty, které většinou chutnají snad ještě lépe, než ty klasické. Tak zkuste třeba tyhle moc dobré a snadné stromečky.   Ingredience: 300g

Masarykovy knoflíky

Patřilo na vánoční stůl našich babiček a prababiček. Dokonce to bylo údajně nejoblíbenější cukroví T. G. Masaryka a možná bude patřit i k vašim nejoblíbenějším. Protože svojí jednoduchostí strčí do kapsy všechny ostatní druhy. Ingredience: 300g špaldové mouky 180g vlašských

Čokoládové madlenky

Madeleines neboli madlenky, jsou tradiční francouzské sladké pečivo, které většině francouzů evokuje voňavé dětství. Nejlépe prý tato roztomilá dobrota, chutná hodinu po upečení, proto jsou ve Francii specializovaní pekaři, kteří připravují madlenky okolo třetí hodiny ráno, aby je měli zákazníci každý

Dýňová galetka s gorgonzolou

Francouzský koláč z křehkého těsta byl stvořen pro náplně všeho druhu a protože je pořád ještě sezóna dýní a doufám, že jich ještě nemáte plné zuby. Tak jsem připravila recept, ve kterém hraje dýně hlavní roli, společně s troškou zajímavého

Brownies s malinami

Čokoláda by mohla zahnat případné podzimní chmury, které nás doufám obejdou obloukem. A jestli ne, tak je čas rozpálit troubu a připravit si tohle hodně jednoduché brownies. Je neskutečně rychlé, takže se nemusíte bát, že budete stát v kuchyni celý

Pečená batáta plněná kadeřávkem a cizrnou

Dny se krátí a noci už začínají být celkem chladné. To je ideální doba na to, si připravit něco teplejšího než jenom saláty, které vládly letním dnům. Horká batáta pečená v troubě se dokonale doplňuje s kadeřávkovým salátem a do

Špaldový quiche s chřestem

Původní domov chřestu je sice nejistý, ale není ani tak důležité, jestli pochází z Evropy nebo Asie. Co je totiž mnohem zajímavější je fakt, že se pěstoval už ve starověkém Egyptě. Dochovala se totiž nástěnná malba z pyramidy v Sakkaře, která zobrazuje Egypťany

Hráškový falafel s česnekovým dipem

Typická klasika orientálního street foodu, kterou budete chtít mít i u vás doma. Bylo by fajn, kdybyste si ho přitáhli v bistrovozíku přímo z Libanonu, ale mám tady jednodušší způsob, jak ho dostat k vám na talíř. Pro jeho jednoduchost

Špaldová pizza s rukolou

Neznám nikoho kdo nemá rád pizzu a já osobně jí naprosto miluji. Přiznám se, že nejvíc mi chutnala v jedné italské vesničce na kopci, kde čerstvě vytažená jednoduchá pizza chutnala, jako dort. A super zpráva je, že tahle špaldová tu