Slané koláče a všechny možné druhy francouzských quichů mám moc ráda. Obzvlášť teď v zimě, kdy takový čerstvě upečený koláč, krásně zahřeje a ještě se do něj, jako náplň hodí různé druhy sezónní zeleniny. Zkuste si upéct tuhle základní pórkovou verzi a klidně ji podle libosti obměňovat přidáním i jiných zajímavých ingrediencí.
Ingredience na těsto:
- 250 g špaldové mouky
- 1 lžička soli
- 120 g studeného kvalitního másla
- 1 vejce od šťastné slepice
- 30 ml studené vody
Ingredience na náplň:
- 60 g strouhaného parmazánu
- 60 g krémového sýra (lučina, philadelphia,..)
- 1 žloutek
- 1 cibule, nakrájená na drobno
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo jiných středomořských bylinek (v sezóně nahradíme čerstvou bylinkou)
- 1 pórek, na drobno nakrájený
- 100 ml smetany ke šlehání
- čerstvě mletý pepř
Postup:
- Na náplň promícháme v misce parmazán, sýr, žloutek, cibuli a tymián. Opepříme a necháme odležet.
- Mouku dáme do větší mísy, osolíme a prsty do ní zapracujeme máslo.
- Vejce prošleháme s vodou, vlijeme do mouky a vypracujeme hrubší těsto.
- Rozdělíme ho na dvě části. Z každé vytvoříme kouli a jednu z nich odložíme do lednice.
- Troubu předehřejeme na 190°C.
- Těsto vyválíme na cca 5 mm silný plát. Podélně ho rozkrojíme, aby vznikly dva obdélníky.
- Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a stejných způsobem vyválíme i zbytek těsta.
- střed každého plátu potřeme sýrovou náplní .
- Na sýr přidáme na jemno nakrájený pórek.
- Vršek každého koláče potřeme smetanou a pečeme v předehřáté troubě 25 – 30 minut dozlatova.
Doporučte článek svým přátelům