Pórkový koláč

Slané koláče a všechny možné druhy francouzských quichů mám moc ráda. Obzvlášť teď v zimě, kdy takový čerstvě upečený koláč, krásně zahřeje a ještě se do něj, jako náplň hodí různé druhy sezónní zeleniny. Zkuste si upéct tuhle základní pórkovou verzi a klidně ji podle libosti obměňovat přidáním i jiných zajímavých ingrediencí.

Ingredience na těsto:

  • 250 g špaldové mouky
  • 1 lžička soli
  • 120 g studeného kvalitního másla
  • 1 vejce od šťastné slepice
  • 30 ml studené vody

Ingredience na náplň:

  • 60 g strouhaného parmazánu
  • 60 g krémového sýra (lučina, philadelphia,..)
  • 1 žloutek
  • 1 cibule, nakrájená na drobno
  • 1 lžička sušeného tymiánu nebo jiných středomořských bylinek (v sezóně nahradíme čerstvou bylinkou)
  • 1 pórek, na drobno nakrájený
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Na náplň promícháme v misce parmazán, sýr, žloutek, cibuli a tymián. Opepříme a necháme odležet.
  2. Mouku dáme do větší mísy, osolíme a prsty do ní zapracujeme máslo.
  3. Vejce prošleháme s vodou, vlijeme do mouky a vypracujeme hrubší těsto.
  4. Rozdělíme ho na dvě části. Z každé vytvoříme kouli a jednu z nich odložíme do lednice.
  5. Troubu předehřejeme na 190°C.
  6. Těsto vyválíme na cca 5 mm silný plát. Podélně ho rozkrojíme, aby vznikly dva obdélníky.
  7. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a stejných způsobem vyválíme i zbytek těsta.
  8. střed každého plátu potřeme sýrovou náplní .
  9. Na sýr přidáme na jemno nakrájený pórek.
  10. Vršek každého koláče potřeme smetanou a pečeme v předehřáté troubě 25 – 30 minut dozlatova.

Doporučte článek svým přátelům

Čtete dále

  • Dýňová galetka s gorgonzolouDýňová galetka s gorgonzolou Francouzský koláč z křehkého těsta byl stvořen pro náplně všeho druhu a protože je pořád ještě sezóna dýní a doufám, že jich ještě nemáte plné zuby. Tak jsem připravila recept, ve kterém […]
  • Dýňový krémDýňový krém Představte si, jak vás jediná lžíce kurkumově zlatavého pokrmu dostane do rozzářeného podzimního odpoledne, to je dýňový krém. A je to také jídlo, které vládne mé podzimní kuchyni a i když […]
  • Bazalkové penneBazalkové penne Jídlo, které nezklame ani vybíravé gurmány? Může být lehčí než by se mohlo zdát. Rychlovka, se kterou nestrávíte v kuchyni víc než deset minut a ani nemusíte být kdoví jak skvělý kuchtík. […]