Linecká kolečka nebo také linecká očka patří k favoritům Vánoc. Jejich křehké těsto měla ráda už císařovna Sisi. Rozplynou se na jazyku jedna báseň a já mám to štěstí na recept po prababičce, který je prostě ten nejlepší. Akorát jsem ho trošku poupravila a vytvářím základ ze špaldové mouky, která jim dodá lehce oříškovou chuť, které by podlehl i nejeden císařský cukrář.
Ingredience:
- 250 g bio špaldové mouky
- 150 g kvalitního bio másla
- 70 g bio třtinového cukru
- 1 žloutek od šťastné slepice
- pár kapek šťávy z chemicky neošetřeného citrónu nebo citrónového oleje
- čerstvá kůra z cca 1/2 chemicky neošetřeného citrónu
- kvalitní rybízová marmeláda na slepení
Postup:
- Máslo si nakrájíme na menší kostičky. Předem si ho necháme povolit při pokojové teplotě.
- Nameleme si třtinový cukr na moučku.
- Smícháme všechny suché ingredience ve větší míse.
- Poté přidáme změklé máslo.
- Nastrouháme si citrónovou kůru a společně s vymačkanou šťávou nebo citrónovým olejem ji přidáme do mísy.
- Nakonec přidáme žloutek a nejlépe ručně vypracujeme hladké těsto.
- Pokud máme těsto příliš suché (může to způsobit druh mouky, protože každá je jiná) přidáme ještě jeden žloutek.
- Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme přes noc odležet v lednici.
- Druhý den těsto vyndáme z lednice a rozpůlíme ho napůl, aby se nám s ním lépe pracovalo. Prohněteme ho rukama.
- Těsto vyválíme na cca 3 mm placku. Je důležité, aby bylo těsto rovnoměrně rozválené, aby se v troubě nepřipalovalo.
- Vykrájíme jednotlivá kolečka a naskládáme je s mírnými rozestupy na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 10 minut.
- Doporučuji čekat před troubou, protože se linecké peče rychlostí blesku a rádo se připálí.
- Necháme vychladnout a jednotlivá kolečka slepíme marmeládou.
Doporučte článek svým přátelům