Linecké, jak od císařského cukráře

Linecká kolečka nebo také linecká očka patří k favoritům Vánoc. Jejich křehké těsto měla ráda už císařovna Sisi. Rozplynou se na jazyku jedna báseň a já mám to štěstí na recept po prababičce, který je prostě ten nejlepší. Akorát jsem ho trošku poupravila a vytvářím základ ze špaldové mouky, která jim dodá lehce oříškovou chuť, které by podlehl i nejeden císařský cukrář.

 

Ingredience:

  • 250 g bio špaldové mouky
  • 150 g  kvalitního bio másla
  • 70 g bio třtinového cukru
  • 1 žloutek od šťastné slepice
  • pár kapek šťávy z chemicky neošetřeného citrónu nebo citrónového oleje
  • čerstvá kůra z cca 1/2 chemicky neošetřeného citrónu
  • kvalitní rybízová marmeláda na slepení

Postup:

  1. Máslo si nakrájíme na menší kostičky. Předem si ho necháme povolit při pokojové teplotě.
  2. Nameleme si třtinový cukr na moučku.
  3. Smícháme všechny suché ingredience ve větší míse.
  4. Poté přidáme změklé máslo.
  5. Nastrouháme si citrónovou kůru a společně s vymačkanou šťávou nebo citrónovým olejem ji přidáme do mísy.
  6. Nakonec přidáme žloutek a nejlépe ručně vypracujeme hladké těsto.
  7. Pokud máme těsto příliš suché (může to způsobit druh mouky, protože každá je jiná) přidáme ještě jeden žloutek.
  8. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme přes noc odležet v lednici.
  9. Druhý den těsto vyndáme z lednice a rozpůlíme ho napůl, aby se nám s ním lépe pracovalo. Prohněteme ho rukama.
  10. Těsto vyválíme na cca 3 mm placku. Je důležité, aby bylo těsto rovnoměrně rozválené, aby se v troubě nepřipalovalo.
  11. Vykrájíme jednotlivá kolečka a naskládáme je s mírnými rozestupy na plech vyložený pečícím papírem.
  12. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 10 minut.
  13. Doporučuji čekat před troubou, protože se linecké peče rychlostí blesku a rádo se připálí.
  14. Necháme vychladnout a jednotlivá kolečka slepíme marmeládou.

 

 

Doporučte článek svým přátelům

Čtete dále

  • Ovocné košíčkyOvocné košíčky Chce se vám do pečení cukroví? Pochopím, když řeknete, že ještě ne, protože to mám úplně stejně. Honím to vždycky na poslední chvíli. Ale jestli se chcete pomalinku dostávat do té vánoční […]
  • Čokoládové madlenkyČokoládové madlenky Madeleines neboli madlenky, jsou tradiční francouzské sladké pečivo, které většině francouzů evokuje voňavé dětství. Nejlépe prý tato roztomilá dobrota, chutná hodinu po upečení, proto […]
  • Špaldové muffiny s ostružinamiŠpaldové muffiny s ostružinami Spojení vláčného těsta a voňavých ostružin je vždycky dobrá volba. Navíc je tohle opravdu rychlorecept, takže vám nebude trvat moc dlouho, než se vám z trouby rozvoní lahodná vůně. Určitě […]