Vánoce prostě k smrti miluji a cukroví k nim prostě patří. Takže jako každý rok volím aspoň zdravější varianty, které většinou chutnají snad ještě lépe, než ty klasické. Tak zkuste třeba tyhle moc dobré a snadné stromečky.
Ingredience:
- 300g celozrnné bio mouky
- 60g kokosového cukru
- 120g kokosového bio oleje
- 1 vejce od šťastné slepice
- 2 lžičky pomerančové bio kůry
- 4 kapky pomerančového oleje/šťáva z 1/4 bio pomeranče
- 2 lžičky bio vanilky bourbon
- hořká 70% čokoláda
- mleté mandle
Postup:
- Odvážíme si mouku do větší mísy a nastrouháme k ní pomerančovou kůru nebo použijeme sušenou, která se také prodává ve velice dobré kvalitě.
- Dále přisypeme cukr, který můžeme popřípadě obměnit za třtinový, med nebo třeba stévii.
- Přidáme vanilku a promícháme.
- Vymačkáme si šťávu z pomeranče nebo použijeme pomerančový olej, který dodá intenzivnější aroma.
- Nakonec přidáme vajíčko a kokosový olej.
- Těsto důkladně propracujeme, zabalíme do fólie a přendáme do lednice, kde ho necháme odpočívat ideálně přes noc. Nestíhačům doporučuji nechat odležet v alespoň hodinu, jinak se bude spíš lepit na váleček než vytvářet cukrotvary.
- Po vyndání z lednice necháme těsto chvíli ohřát při pokojové teplotě a poté ho rukama propracujeme.
- Těsto vyválíme a vykrájíme z něj stromečky nebo jiné vánoční tvary.
- Stromečky přendáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 160°C cca 10 minut.
- Po vyndání z trouby necháme vychladnout.
- Mezitím si ve vodní lázni připravíme hořkou čokoládu. Nalámané kousky čokolády vložíme do nerezové misky a postavíme jí na menší hrnec s vodou, kterou začneme zahřívat na střední plamen.
- Vychladlé stromečky namáčíme do čokolády a posypeme drcenými oříšky.
- Necháme ztuhnout.
Doporučte článek svým přátelům