Celozrnné vánoční stromečky

Vánoce prostě k smrti miluji a cukroví k nim prostě patří. Takže jako každý rok volím aspoň zdravější varianty, které většinou chutnají snad ještě lépe, než ty klasické. Tak zkuste třeba tyhle moc dobré a snadné stromečky.

 

Ingredience:

  • 300g celozrnné bio mouky
  • 60g kokosového cukru
  • 120g kokosového bio oleje
  • 1 vejce od šťastné slepice
  • 2 lžičky pomerančové bio kůry
  • 4 kapky pomerančového oleje/šťáva z 1/4 bio pomeranče
  • 2 lžičky bio vanilky bourbon
  • hořká 70% čokoláda
  • mleté mandle

Postup:

  1. Odvážíme si mouku do větší mísy a nastrouháme k ní pomerančovou kůru nebo použijeme sušenou, která se také prodává ve velice dobré kvalitě.
  2. Dále přisypeme cukr, který můžeme popřípadě obměnit za třtinový, med nebo třeba stévii.
  3. Přidáme vanilku a promícháme.
  4. Vymačkáme si šťávu z pomeranče nebo použijeme pomerančový olej, který dodá intenzivnější aroma.
  5. Nakonec přidáme vajíčko a kokosový olej.
  6. Těsto důkladně propracujeme, zabalíme do fólie a přendáme do lednice, kde ho necháme odpočívat ideálně přes noc. Nestíhačům doporučuji nechat odležet v alespoň hodinu, jinak se bude spíš lepit na váleček než vytvářet cukrotvary.
  7. Po vyndání z lednice necháme těsto chvíli ohřát při pokojové teplotě a poté ho rukama propracujeme.
  8. Těsto vyválíme a vykrájíme z něj stromečky nebo jiné vánoční tvary.
  9. Stromečky přendáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 160°C cca 10 minut.
  10. Po vyndání z trouby necháme vychladnout.
  11. Mezitím si ve vodní lázni připravíme hořkou čokoládu. Nalámané kousky čokolády vložíme do nerezové misky a postavíme jí na menší hrnec s vodou, kterou začneme zahřívat na střední plamen.
  12. Vychladlé stromečky namáčíme do čokolády a posypeme drcenými oříšky.
  13. Necháme ztuhnout.

 

Doporučte článek svým přátelům

Čtete dále

  • Ovocné košíčkyOvocné košíčky Chce se vám do pečení cukroví? Pochopím, když řeknete, že ještě ne, protože to mám úplně stejně. Honím to vždycky na poslední chvíli. Ale jestli se chcete pomalinku dostávat do té vánoční […]
  • Čokoládové madlenkyČokoládové madlenky Madeleines neboli madlenky, jsou tradiční francouzské sladké pečivo, které většině francouzů evokuje voňavé dětství. Nejlépe prý tato roztomilá dobrota, chutná hodinu po upečení, proto […]
  • Masarykovy knoflíkyMasarykovy knoflíky Patřilo na vánoční stůl našich babiček a prababiček. Dokonce to bylo údajně nejoblíbenější cukroví T. G. Masaryka a možná bude patřit i k vašim nejoblíbenějším. Protože svojí jednoduchostí […]