Dýňová galetka s gorgonzolou

Francouzský koláč z křehkého těsta byl stvořen pro náplně všeho druhu a protože je pořád ještě sezóna dýní a doufám, že jich ještě nemáte plné zuby. Tak jsem připravila recept, ve kterém hraje dýně hlavní roli, společně s troškou zajímavého spojení skořice a výrazné gorgonzoly.

Ingredience:

  • 230g špaldové celozrnné mouky
  • 80g bio kokosového oleje
  • 3 lžíce studené vody
  • špetka soli
  • menší dýně Hokaido
  • středně velká šalotka
  • 2 lžíce Lučiny
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvý rozmarýn
  • extra panenský olivový olej
  • 1 lžička mleté skořice
  • pepř a sůl
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • gorgonzola

Postup:

  1. Nejprve si připravíme těsto smícháním mouky, kokosového oleje, špetky soli a studené vody. Poctivě ho propracujeme a uložíme ho do lednice. Na cca 10 – 30 minut. Pokud máte dost času, pak ho nechte v lednici klidně přes noc, ale cca 30 min před pečením ho vytáhněte z trouby, aby stihlo změknout.
  2. Troubu předehřejeme na 220°C.
  3. Dýni si rozkrojíme a vydlabeme z ní dužinu se semínky.
  4. Rozkrojíme ji na kostičky a vložíme do pekáčku vyloženého pečícím papírem.
  5. Do pekáče s dýní přidáme česnek nakrájený na kolečka a vše zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a přidáme skořici.
  6. Pečeme do zezlátnutí a změknutí dýně cca 15 – 20 minut.
  7. Mezitím nakrájíme na kolečka cibuli a orestujeme ji na lžíci olivového oleje.
  8. Po upečení dýně stáhneme teplotu na 170°C.
  9. Připravíme si plech s pečícím papírem a vyválíme na něm tenký kulatý základ z těsta.
  10. Těsto tence potřeme Lučinou tak, aby zůstal cca 5 cm velký okraj, který se dá ohnout.
  11. Poté navrstvíme na galetku cibuli s nasekaným rozmarýnem a nakonec i předpečenou dýni.
  12. Nakonec pečlivě zahneme okraje koláče tak, aby náplň nevypadávala a posypeme galetku parmazánem.
  13. Pečeme 45 – 50 minut.
  14. Před podáváním necháme 10 minut vychladnout a navrch přidáme kousky gorgonzoly.

Doporučte článek svým přátelům

Čtete dále

  • Dýňový quiche s kozím sýremDýňový quiche s kozím sýrem Všem milovníkům dýně doporučuji zbystřit a hlavně začít rovnou chystat kuchyň. Asi ani nemusím popisovat, co se děje v troubě s roztékajícím se kozím sýrem ve spojení s dýní a křehkým […]
  • Dýňový krémDýňový krém Představte si, jak vás jediná lžíce kurkumově zlatavého pokrmu dostane do rozzářeného podzimního odpoledne, to je dýňový krém. A je to také jídlo, které vládne mé podzimní kuchyni a i když […]
  • Pórkový koláčPórkový koláč Slané koláče a všechny možné druhy francouzských quichů mám moc ráda. Obzvlášť teď v zimě, kdy takový čerstvě upečený koláč, krásně zahřeje a ještě se do něj, jako náplň hodí různé druhy […]