Čokoládové madlenky

Madeleines neboli madlenky, jsou tradiční francouzské sladké pečivo, které většině francouzů evokuje voňavé dětství. Nejlépe prý tato roztomilá dobrota, chutná hodinu po upečení, proto jsou ve Francii specializovaní pekaři, kteří připravují madlenky okolo třetí hodiny ráno, aby je měli zákazníci každý den co nejčerstvější. Původ madlenek není úplně jasný, ale jeden z příběhů vypráví, že pocházejí z osmnáctého století. Na  zámku Stanislava Leszczynského, tchána Ludvíka XV., je údajně upekla cukrářka Madeleine Paulmierová. Já jsem se je letos rozhodla zařadit mezi vánoční cukroví a určitě vám je doporučuji vyzkoušet, protože jsou opravdu výborné.

Ingredience:

  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 8 lžic kvalitního másla a 2 lžíce na vymazání
  • 3/4 hrnku třtinového nebo kokosového cukru
  • 3 šťastná vejce
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu nebo půlka čerstvé vanilky
  • 2 lžíce kvalitního holandského kakaa
  • 1/2 lžičky pečícího prášku bez fosfátů
  • 100g kvalitní vysokoprocentní čokolády
  • špetka soli
  • drcené nesolené pistácie
  • 70g kvalitní vysokoprocentní čokolády na namáčení

Postup:

  1. 2 lžíce másla utřeme v misce tak, aby bylo změklé. Půlku vetřeme do připravených formiček a dáme je na pár minut do mrazáku, aby v nich máslo ztuhlo.
  2. Po ztuhnutí formičky vymažeme zbytkem másla a dáme je znovu ztuhnout do mrazáku.
  3. Máslo s cukrem mixujeme ručním mixérem cca tři minuty, dokud není načechrané.
  4. Poté přidáváme postupně vejce a mixujeme.
  5. Nakonec do směsi přidáme sůl a vanilkový extrakt a promixujeme, aby se všechny ingredience spojily.
  6. Ve středně velké misce promícháme mouku, kakao a prášek do pečiva.
  7. Směs mouky pomalu vmícháváme ke směsi vajec a mixujeme při nízké rychlosti.
  8. Čokoládu si necháme rozpustit ve vodní lázni a poté ji necháme chvilku odstát, ale ne moc dlouho, aby nezačala tuhnout.
  9. Rozpuštěnou čokoládu pak pomalu ručně vmícháváme do těsta.
  10. Připravené formičky vyndáme z mrazáku a naplníme je těstem.
  11. Troubu si předehřejeme na 180°C.
  12. Připravené formičky dáme na 15 minut zchladit do lednice a poté je pečeme cca 12 až 15 minut.
  13. Po vyndání z trouby vyklopíme hotové madlenky na drátěný stojan nebo jen připravený pečící papír a necháme je vychladnout.
  14. Mezi tím si rozpustíme ve vodní lázni čokoládu.
  15. Každou madlenku pak namáčíme do půlky, do čokolády a posypeme ji navrchu pistáciemi.
  16. Hotové je necháme ztuhnout na pečícím papíře.

Doporučte článek svým přátelům

Čtete dále

  • Masarykovy knoflíkyMasarykovy knoflíky Patřilo na vánoční stůl našich babiček a prababiček. Dokonce to bylo údajně nejoblíbenější cukroví T. G. Masaryka a možná bude patřit i k vašim nejoblíbenějším. Protože svojí jednoduchostí […]
  • Ovocné košíčkyOvocné košíčky Chce se vám do pečení cukroví? Pochopím, když řeknete, že ještě ne, protože to mám úplně stejně. Honím to vždycky na poslední chvíli. Ale jestli se chcete pomalinku dostávat do té vánoční […]
  • Brownies s malinamiBrownies s malinami Čokoláda by mohla zahnat případné podzimní chmury, které nás doufám obejdou obloukem. A jestli ne, tak je čas rozpálit troubu a připravit si tohle hodně jednoduché brownies. Je neskutečně […]