Představte si, jak vás jediná lžíce kurkumově zlatavého pokrmu dostane do rozzářeného podzimního odpoledne, to je dýňový krém. A je to také jídlo, které vládne mé podzimní kuchyni a i když jsem si původně říkala, že je to taková brnkačka, že není ani žádný recept potřeba. Tak jsem se nakonec přeci jenom rozhodla, že by byla vlastně škoda nemít tady jeden z mých základních receptů. Jsem totiž přesvědčená, že bez dýně není podzim a pokud jste dýňový krém ještě nezkoušeli, tak se do něj letos určitě pusťte, protože vás určitě okouzlí.
Ingredience:
- 1 středně velká dýně hokaido
- 2 menší brambory
- 1,5l zeleninového vývaru
- 1 batáta
- 1 menší cibule
- 6 vrchovatých lžic řeckého jogurtu
- lžíce kvalitního másla
- špetka muškátového oříšku
- himalájská sůl
- čerstvě mletý pepř
- kurkuma
Postup:
- Dýni opláchneme, rozkrojíme a vydlabeme lžící dužinu. Nakrájíme jí na menší kostky.
- Cibuli, brambory a batátu nakrájíme na kostičky.
- Na másle orestujeme cibuli dozlatova a potom k ní přidáme dýni, brambory a batátu a zalijeme ji vývarem.
- Dochutíme solí, pepřem a kurkumou.
- Vaříme do změknutí dýně a brambor cca 20 minut.
- Potom vše rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém.
- Přidáme krému rozmícháme jogurt a podáváme.
Doporučte článek svým přátelům