Dýňové špagety s parmazánem

Jablka se skořicí, padající listí, hořící svíčka na okně… podzim má hodně podob, jedno je ale jisté. Základ je mít něco na zahřátí a nejlíp hezky tématicky. A co může navodit podzim v břiše líp, než dýně stokrát jinak. Tentokrát ale necháme stranou složitosti a během půl hoďky vykouzlíme výbornou kreaci dýňových špaget.

Ingredience:

  • středně velká dýně Hokaido
  • extra panenský olivový olej
  • dvě velké hrsti strouhaného parmazánu
  • kvalitní celozrnné špagety
  • 100ml zeleninového vývaru
  • 100ml bílého vína (lze vynechat)
  • menší cibule
  • sušená bazalka
  • snítka čerstvého rozmarýnu
  • himalájská sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Dýni opláchneme, vydlabeme dužinu a nakrájíme ji na menší kostky.
  2. Cibuli očistíme, nakrájíme na kostičky a orestujeme ji do zlatova, na lžíci olivového oleje.
  3. Poté přidáme do hrnce s cibulí i dýni, kterou osolíme a opepříme.
  4. Dýni podlijeme vínem a přidáme bazalku a rozmarýn.
  5. Necháme pár minut dusit, než se začne víno odpařovat.
  6. Poté přilijeme vývar a zaklopíme pokličkou.
  7. Mezitím, co se dýňová směs dusí, si uvaříme špagety. Podle návodu na obalu.
  8. Doporučuji přidat do vroucí vody na špagety kapku olivového oleje, který zabrání tomu, aby se špagety slepily.
  9. Dýni dusíme dokud není měkká.
  10. Nakonec přimícháme parmazán, který dodá celému jídlu ještě zajímavější chuť a popřípadě vše dochutíme solí a pepřem.
  11. Podáváme s nastrouhaným parmazánem a zakápnuté olivovým olejem.

Doporučte článek svým přátelům

Čtete dále

  • Dýňový krémDýňový krém Představte si, jak vás jediná lžíce kurkumově zlatavého pokrmu dostane do rozzářeného podzimního odpoledne, to je dýňový krém. A je to také jídlo, které vládne mé podzimní kuchyni a i když […]
  • Dýňový quiche s kozím sýremDýňový quiche s kozím sýrem Všem milovníkům dýně doporučuji zbystřit a hlavně začít rovnou chystat kuchyň. Asi ani nemusím popisovat, co se děje v troubě s roztékajícím se kozím sýrem ve spojení s dýní a křehkým […]
  • Dýňová galetka s gorgonzolouDýňová galetka s gorgonzolou Francouzský koláč z křehkého těsta byl stvořen pro náplně všeho druhu a protože je pořád ještě sezóna dýní a doufám, že jich ještě nemáte plné zuby. Tak jsem připravila recept, ve kterém […]