Jablka se skořicí, padající listí, hořící svíčka na okně… podzim má hodně podob, jedno je ale jisté. Základ je mít něco na zahřátí a nejlíp hezky tématicky. A co může navodit podzim v břiše líp, než dýně stokrát jinak. Tentokrát ale necháme stranou složitosti a během půl hoďky vykouzlíme výbornou kreaci dýňových špaget.
Ingredience:
- středně velká dýně Hokaido
- extra panenský olivový olej
- dvě velké hrsti strouhaného parmazánu
- kvalitní celozrnné špagety
- 100ml zeleninového vývaru
- 100ml bílého vína (lze vynechat)
- menší cibule
- sušená bazalka
- snítka čerstvého rozmarýnu
- himalájská sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
- Dýni opláchneme, vydlabeme dužinu a nakrájíme ji na menší kostky.
- Cibuli očistíme, nakrájíme na kostičky a orestujeme ji do zlatova, na lžíci olivového oleje.
- Poté přidáme do hrnce s cibulí i dýni, kterou osolíme a opepříme.
- Dýni podlijeme vínem a přidáme bazalku a rozmarýn.
- Necháme pár minut dusit, než se začne víno odpařovat.
- Poté přilijeme vývar a zaklopíme pokličkou.
- Mezitím, co se dýňová směs dusí, si uvaříme špagety. Podle návodu na obalu.
- Doporučuji přidat do vroucí vody na špagety kapku olivového oleje, který zabrání tomu, aby se špagety slepily.
- Dýni dusíme dokud není měkká.
- Nakonec přimícháme parmazán, který dodá celému jídlu ještě zajímavější chuť a popřípadě vše dochutíme solí a pepřem.
- Podáváme s nastrouhaným parmazánem a zakápnuté olivovým olejem.
Doporučte článek svým přátelům