Špaldový quiche s chřestem

Původní domov chřestu je sice nejistý, ale není ani tak důležité, jestli pochází z Evropy nebo Asie. Co je totiž mnohem zajímavější je fakt, že se pěstoval už ve starověkém Egyptě. Dochovala se totiž nástěnná malba z pyramidy v Sakkaře, která zobrazuje Egypťany obětující bohům různé plodiny včetně svazku chřestu. V antickém Řecku a Římě byl pro změnu chřest považován nejen za potravinu, ale také za lék a účinné afrodiziakum. Na což se později zapomnělo později se začal opět pěstovat ve francouzských klášterech.

O větší proslavení chřestu se ale postarala Madame de Pompadour, na jejíchž velkolepých hostinách tzv. špičky lásky nesměly chybět. Později ve válečných a chudých dobách byl považován za luxusní potravinu, kterou si nemůže dovolit jen tak někdo. Tak tomu už dneska není a najdeme na každém rohu a není třeba se bát ani přípravy. Rychle a snadno vykouzlíte super jídla, o která se nebudete chtít dělit. Proč? Ochutnejte a poznáte, čím si cpal pupek i sám král Ludvík XIV..

 

Ingredience na těsto:

  • 230g špaldové mouky
  • 80g bio kokosového oleje
  • 3 lžíce studené vody
  • špetka soli

Ingredience na náplň:

  • cca 10 ks čerstvého chřestu
  • 1 vanička čerstvého sýru (Philadelphia)
  • 5 lžic smetanového řeckého jogurtu
  • 3 vejce od šťastné slepice
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 hrsti strouhaného kvalitního parmazánu
  • himalájská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku

Postup:

  1. Nejprve si připravíme těsto smícháním mouky, kokosového oleje, špetky soli a studené vody.
  2. Poctivě ho propracujeme a uložíme ho do lednice. Na cca 10 – 30 minut. Pokud máte dost času, pak ho nechte v lednici klidně přes noc, ale cca 30 min před pečením ho vytáhněte z trouby, aby stihlo změknout a lépe se s ním pracovalo.
  3. Ve středně velké misce dobře promícháme Philadelphii s jogurtem, parmazánem, vejci, olivovým olejem.
  4. Vzniklou náplň dochutíme solí a pepřem.
  5. Předehřejeme troubu na 200°C.
  6. Vychladlé těsto vyválíme do tvaru formy. Pokud se vám bude těsto lepit, tak ho stačí vložit mezi dva pečící papíry a vyválet přes ně.
  7. Těsto přeneseme do formy a vymodelujeme okraje.
  8. Takto připravené těsto propícháme vidličkou, aby se nám při pečení nenafouklo.
  9. Pečeme v předehřáté troubě 10 minut.
  10. Předpečené těsto vyndáme z trouby a naplníme sýrovou směsí.
  11. Chřest opláchneme a zbavíme zdřevnatělých částí stonků.
  12. Nakonec připravený chřest naskládáme navrch quiche.
  13. Pečeme na 180°C cca 30 minut.
Doporučte článek svým přátelům

Čtete dále

  • Špenátový quicheŠpenátový quiche Velikonoce si zaslouží nějaké slavnostnější jídlo, ale tenhle rok se mi vážně nechce trávit volno v kuchyni a jestli chcete taky něco, čím neztratíte moc času a přitom se nepřipravíte o […]
  • Dýňový quiche s kozím sýremDýňový quiche s kozím sýrem Všem milovníkům dýně doporučuji zbystřit a hlavně začít rovnou chystat kuchyň. Asi ani nemusím popisovat, co se děje v troubě s roztékajícím se kozím sýrem ve spojení s dýní a křehkým […]
  • Ovocné košíčkyOvocné košíčky Chce se vám do pečení cukroví? Pochopím, když řeknete, že ještě ne, protože to mám úplně stejně. Honím to vždycky na poslední chvíli. Ale jestli se chcete pomalinku dostávat do té vánoční […]