Fazolový vegan burger

Bezmasé burgery jsou už nějakou dobu světovým trendem a umisťují se na vysokých příčkách v soutěžích o nejlepší burgery světa. Což je fajn, ale když na takový burger bez masa dostanete chuť, tak se vám může stát, že budete hledat až moc dlouho, než narazíte na ten opravdu dobrý. Pokud ale chcete vsadit na jistotu, pak zkuste tento skvělý fazolový, který nenechá spát ani zarytého masožrouta.

 

Suroviny:

  • 425 ml plechovka červených fazolí
  • půlka 425 ml plechovky nakládaného hrášku
  • 6 lžic jemných ovesných vloček
  • 1 větší cibule
  • 1 hrst sezamových semínek
  • 2 hrsti konopných semínek
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce kvalitní hořčice
  • mořská sůl
  • pepř
  • 1 lžička koriandru (koření)
  • špetka chilli/lžička curry pasty

K podávání:

  • 4 celozrnné bulky
  • rajče
  • směs salátů
  • kečup/hořčičný dip

 

Postup:

  1. Nakrájíme si na jemno cibuli a orestujeme ji na pánvi dozlatova.
  2. Z plechovek vylijeme nálev a fazole s hráškem necháme cca 10 minut odkapat. Následně je přendáme do střední mísy a rozmačkáme je vidličkou.
  3. Do rozmačkané fazolové směsi přidáme vychladlou orestovanou cibulku, sezamová a konopná semínka a dochutíme hořčicí, solí, pepřem, koriandrem. Podle chuti můžeme přidat také pikantní curry pastu nebo chilli.
  4. Hotovou směs necháme cca 30 minut odpočinout v lednici. Lehce ztuhne a bude se nám s ní lépe pracovat.
  5. Do odleželé směsi vmícháme ovesné vločky a vytvarujeme 4 burgery. Popřípadě přidáme více vloček, pokud bude směs moc lepivá.
  6. Burgery opékáme na teflonové pánvi na mírném plameni cca 20-30 minut do zezlátnutí. Na sucho nebo na kapce olivového oleje.
  7. Na celozrnné bulky navrstvíme salát, rajčata, opečené burgery a na závěr podle chuti kečup, hořčici nebo například hořčičný/česnekový dip.

Hořčičný dip:

Vytvoříme smícháním kvalitní hořčice s hutnějším bílým jogurtem nebo vegan jogurtem (pokud jste vagen). Doporučuji vyzkoušet například estragonovou hořčici, která dodá burgeru zajímavou chuť.

 

Doporučte článek svým přátelům

Čtete dále

  • Hráškový falafel s česnekovým dipemHráškový falafel s česnekovým dipem Typická klasika orientálního street foodu, kterou budete chtít mít i u vás doma. Bylo by fajn, kdybyste si ho přitáhli v bistrovozíku přímo z Libanonu, ale mám tady jednodušší způsob, jak […]
  • Brokolicový krém s kokosovým mlékemBrokolicový krém s kokosovým mlékem Den svatého Patrika u nás sice neslavíme, ale neznamená to, že si ho nemůžeme zpestřit něčím zeleným. Ideálně brokolicovým krémem, který jsem symbolicky připravila právě k dnešnímu […]
  • Jarní špenátový salátJarní špenátový salát Jaro už klepe na dveře a já začínám pomalu odlehčovat svůj jídelníček. Pokud se na to v nejbližší době také chystáte, tak doporučuji zařadit tento špenátový rychlosalát, který obsahuje […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *