Má nezaměnitelnou chuť, jeho léčivé účinky znal již Starý zákon a právem se mu říká tekutý zázrak pro dlouhověkost a zdraví. Je to můj oblíbený pomocník v kuchyni, o kterém jsem si přečetla moc zajímavé informace a to nejzajímavější jsem se rozhodla sepsat. Olivový olej je dobře stravitelný, neobsahuje žádný cholesterol, nezatěžuje organismus a podporuje látkovou výměnu.
Ve středomoří je olivový olej konzumován v největší míře a je dokázán velmi nízký počet kardiovaskulárních nemocí, při jeho konzumaci. Přidávají ho dokonce i miminkům do kaší. Rostlinný sliz, jenž je v olivovém oleji přítomen, má příznivý vliv na zažívací trakt. Vědeckými výzkumy bylo také zjištěno, že díky konzumaci olivového oleje si lidé snadněji udržují nižší hmotnost.
Oleje se obecně dělí na panenské, rafinované a na směsy obou. Panenské se lisují za studena, to jsou teploty do 50 stupňů. V dužině oliv je hodně aromatických látek, které jsou velmi prospěšné, proto se dává přednost lisování za studena. Tak se oleji zachovají vitamíny, antioxidanty a některé esenciální oleje.
A jak si správně vybrat?
- Extra panenský lisovaný za studena je nejkvalitnějším produkem z prvního lisování a neprochází žádnou chemickou úpravou.
- Panenská olivový olej se získává mechanickým vytláčením oliv a lisováním bez použití jiných technologií, nebo chemických přísad.
- Rafinovaný olivový olej se lisuje za vysokých tlaků a za působení tepla, poté prochází chemickou úpravou.
- Olivový olej je směsí panenského a rafinovaného oleje.
- Matolinový olivový olej je z posledního lisování slupek a pecek, je to zbytkový olej té nejhorší kvality.